”A venit sezonul in care putem cumpara si consuma legume si fructe romanesti, care nu cresc doar in sere. In piete si nu numai, vedem cartonase care promoveaza produsele romanesti: “rosii romanesti, cirese romanesti, capsuni romanesti`, insotite de numele zonelor geografice de provenienta.
Citește și : Plătim în Euro , deși avem salarii în RON
Dar oare chiar asa este? Oare aceste produse sunt romanesti, oare sunt din zonele geografice mentionate? Aceste intrebari ne determina incet, incet sa fim neincrezatori in produsele pe care le gasim de cumparat si sa avem sentimentul ca nu mai exista fructe si legume romanesti, dar mai ales, ca suntem pacaliti cu privire la provenienta acestora.
In acest sens, putem fi mai responsabili si sa cerem bonul fiscal atunci cand cumparam dintr-o piata unde vanzatorul are pe tabara kiwi, banane sau rosii si cirese, pentru ca des se intampla ca vanzatorii sa nu fie si producatorii, ci doar persoane fizice autorizate sau firme tip SRL. Consider ca un asemenea comportament de cumparare poate fi de ajutor si micului producator deorece astfel l-am incuraja sa nu mai vanda produsele intermediarilor.
Citește și : Ce știi despre hârtia de împachetat alimentară ?
Ar trebui sa cumparam fructe si legume doar din pietele autorizate, din spatiile autorizate si nu de la comerciantii aflati pe marginea drumurilor, cum se intampla si pe DN1. Intre Bucuresti si Ploiesti gasim la multe porti ale unor gospodarii produse la vanzare, de la rosii, vinete, cartofi in saci enormi si pana la banane si fructe exotice. Cu siguranta aceste produse nu sunt din gospodaria persoanelor respective, iar daca fiecare dintre noi nu am mai opri si nu am mai cumpara fructe si legume dupa marginea drumului, practicile de genul acesta ar disparea. Din pacate, am constatat ca aceste practici ii pun in pericol si pe ceilalti participanti la trafic pentru ca nimeni nu opreste in afara carosabilului si pericolul de accidente este foarte mare.
Citește și : Cum alegi avocatul ?
Asa ca va invit sa fim mai responsabili si sa luam atitudine!”
Sorin Mierlea – Președinte InfoCons
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro