În această perioadă au loc târgurile de Crăciun, de Sfântul Nicolae sau cu diferite evenimente. Apar tot mai multe și încep orașele de la noi să se îmbrace în haine colorate și luminoase, ca și alte orașe europene. Găsim vată pe baț, covrigi, vin fiert, căni, rame, turtă dulce, gogoși, prăjituri, ornamente, globuri, haine, căciuli, papuci, genți, lumânări parfumate, mâncare tradițională și cine mai știe ce .
Știați că … Ce conține ciocolata calda pe care o savurăm în sezonul rece ?
Am găsit târguri în care se vindeau și pui de câine și unde garantau că sunt originali ciobănești mioritici, dar când au crescut s-au transformat în cu totul altceva față de ce am sperat sau am cumpărat. De asemenea, am găsit cârnați „tradiționali„, pe care i-am regăsit în aceeași formă, același gust și miros, dar cu etichetă, în magazinele tip supermarket. În schimb, am identificat și produse unicat, reale, de a căror muncă și efort am fost conștient și pe care le-am apreciat .
Consider că aceste târguri din piețele publice trebuie autorizate, iar cei care își desfășoară activitatea vânzând diferite produse trebuie să fie la rândul lor autorizați să dețină case de marcat și să elibereze bon fiscal, să afișeze la loc vizibil numărul de telefon al ANPC 021-9551 și numărul ANSVSA pentru cei care vând produse agroalimentare, 0800.826.787, si numărul de telefon obligatoriu al ANAF, 0800.800.085.
Știați că … Ce tradiții se respectă în Ajunul Crăciunului ?
Recomand ca produsele să aibă etichete pe care să regăsim producătorul, importatorul sau distribuitorul, numele firmei, adresa firmei, un număr de telefon de contact sau o adresă de site pentru a putea identifica agentul economic. În acest mod, putem afirma cu adevărat că avem un comerț civilizat, european, sigur și că ne bucurăm de spiritul sărbătorilor !
De fiecare dintre noi depinde să fim cu adevarat consumatori europeni, cu drepturi pe care să ni le și exercităm !
Asadar, citește eticheta , termenul de valabilitate și fii atent la modul de depozitare !
Cere bonul fiscal pentru un produs sigur și o reclamație eficientă, în caz de nevoie .
Știați că … Cum sa mancam sanatos de sarbatori ca sa evitam problemele digestive ?
Și nu uita… InfoCons este alături de tine!
Sărbatori frumoase cu o9atitudine !
Sorin Mierlea – Președinte InfoCons
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro