Mai sunt multe zile până la Craciun, dar multe persoane au început deja cumpărăturile pentru decorarea casei. În această perioadă au apărut și brazii naturali din import, dar și brazii artificiali. Zilele trecute am fost prin 7 magazine cu fiica mea pentru a cumpăra un brad artificial pentru sărbători și mi-am dat seama că este deja cam târziu. În cele mai multe magazine nu mai aveau toate dimensiunile și modelele pentru că deja se vânduseră. Woooww…deja!? Abia a început decembrie și nu mai găsești brazi artificiali. După 3 ore de mers prin magazine, am reușit să găsesc unul care să fie ceea ce am dorit din punct de vedere al înălțimii modelului, al crengilor și al tipului de brad.

Citește și : Târguri de Crăciun

Vă sfătiesc să aveți grijă ca modelul pe care îl alegeți să fie ce vă doriți, să verificați ca ceea ce este în cutie să corespundă cu ceea ce este expus, pentru a nu avea surprize neplăcute, fiind și destul de scump.

Cu toate că achiziția unui astfel de brad este o investiție, aceasta se amortizează destul de repede. Mai mult, îl puteți folosi mai mulți ani, dacă îl păstrați și îl depozitați bine, îl montați și îl demontați conform instrucțiunilor, care trebuie să fie neapărat în limba română. Păstrați bonul fiscal pentru a avea siguranța ca puteți face o reclamație eficientă dacă aveți o problema reclamatii@protectia-consumatorilor.ro.

Citește și : Cum călătorim prin țară ?

În cazul în care veți cumpara un brad natural, să fiți atenți de unde îl cumpărați, ca să nu deveniți părtași la tăierile ilegale și furtul de brazi, care din păcate reprezintă încă un `sport național` pe scară largă. Vă recomand să cumpărați din spații autorizate, nu din spatele blocului, și să nu-l montați aproape de o sursă de căldură, pentru a-l putea păstra mai mult timp. De asemenea, să aveți grijă, mai ales când începe să se usuce, să nu apropiați lumânări aprinse sau artificii de pom. Aveți grijă ca instalațiile de lumină să nu fie lăsate foarte mult să se încălzească și să aveți parte de o surpriză neplacută în loc de zile liniștite.

La achiziționarea unui brad cu atâtea zile înainte, ar fi bine să luați, în caz că doriți unul natural, un brad în ghiveci și după sărbători să-l plantați în curte, dacă aveți unde sau în zona spațiului verde a blocului, dacă aveți acordul asociației. Pentru a face un gest prietenos cu mediul, îl puteți dona pentru plantare în curtea școlii, în zona spațiului verde.

Citește și : Tu cum alegi notarul ?

ATENȚIE! Să cumpărați produse pentru Crăciun după ce verificați eticheta, pentru a ști dacă sunt produse care se pot sparge, mai ales dacă aveți copii mici sau animale de companie. Să identificați din ce material sunt confecționate, să luați produse care au marcajul CE de conformitate europeană și să păstrați bonul fiscal dacă aveți probleme cu aceste produse. Mare atenție și la achiziția de instalații de lumină destinate împodobirii bradului sau a geamurilor. Să fiți atenți cu produsele destinate pentru interiorul casei și cu cele pentru exterior, să nu puneți instalații de interior în exterior pentru a nu avea surprize neplacute.

Spor la împodobit și amenajat bradul sau casa pentru sărbătorile de iarnă!

Citește și : Consumatorul de dragoste !

InfoCons este alaturi de fiecare! Descarcă gratuit aplicația InfoCons și informează-te înainte de a cumpăra. Fă o reclamație dacă ai o problemă reclamatii@protectia-consumatorilor.ro sau direct prin aplicația InfoCons.m

Pregatiri cu o9atitudine !

 

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

 

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro