Sorin Mierlea

Beneficiile consumului de avocado

A devenit unul dintre cele mai populare ingrediente folosite de consumatori. Este utilizat în guacamole, sandvișuri sau pe pâineprăjită, dar este oare și benefic organismului nostru?

O jumătate de avocado de mărime medie conține 114 calorii și 10 grame de grăsime, o cantitate foarte mare pentru un fruct. Însă grăsimile dintr-un avocado sunt, în proporție de 64%, mononesaturate, acesta fiind cel mai sănătos tip de grăsimi alimentare, deoarece scad nivelul colesterolului, reducând astfel riscul de atac de cord sau infarct.

De asemenea, acest fruct este bogat în vitamine și minerale, conținând acid folic (vitamina B9), vitaminele B6, C, E și K. Un avocado conține mai mult potasiu decât o banană, și are aproximativ 10 grame de fibre, aproape 40% din totalul cantității de care aveți nevoie zilnic.

Citește și:

– E174 – Aditivul alimentar ”argint”

Grăsimea din avocado ajută corpul să absoarbă antioxidanții (precum luteina) mult mai ușor – nu doar cei prezenți în avocado, ci și din alte fructe sau legume pe care le consumați în același timp. Așadar, o gustare cu guacamole și crudități, sau câteva bucăți de avocado puse într-un smoothie, într-o salată sau chiar într-o omletă, pot fi mese foarte nutritive în cazul în care urmați o dietă.

Conținutul bogat de grăsimi și fibre fac din avocado un aliment foarte hrănitor. Guacamole este probabil cel mai cunoscut preparat pe bază de avocado, însă există multe alte utilizări pentru acest fruct popular. O felie de pâine prăjită cu avocado (amestecat cu sare și piper) și 2 felii de roșii deasupra poate fi un mic dejun sănătos și delicios.

Este important, atunci când cumpărați avocado, să alegeți fructele mai tari, deoarece acestea vor fi perfecte pentru consum în 3 sau 4 zile (și puteți grăbi procesul, ținându-le departe de lumina soarelui, într-o pungă de hârtie, lângă o banană). Astfel survine singura problemă a acestui fruct: faptul că, în cea mai mare parte a timpului, va trebui să planificați exact când îl veți consuma. Cu toate acestea, numeroasele beneficii ale avocado-ului îl fac unul dintre cele mai sănătoase alimente.

Sursa: consumerreports.org.

 

Citește și: