Sorin Mierlea

Cum a apărut nevoia de asigurare?

Asigurarea a apărut odată cu apariția societății umane. Apariţia asigurărilor este legată de necesitatea oamenilor de a se ajuta reciproc în cazul producerii unor daune. Necesitatea apariţiei activităţii de asigurare este legată de existenţa unor evenimente ce s-ar putea produce, acestea reprezentând un pericol pentru integritatea bunurilor materiale sau pentru viaţa oamenilor: cutremure, alunecări de teren, inundații, incendii, accidente etc.Nevoia oamenilor de a se proteja în faţa acestor pericole a condus la formarea unui sistem de protecție în fața efectelor evenimentelor (riscurile din asigurări).

 

Citește și:

– Ce este riscul asigurat?

În scopul protejării față de daunele ce s-ar putea produce ca urmare a apariției unor evenimente, de-a lungul timpului au fost identificate două tipuri de măsuri:

  • Creearea unui fond din contribuțiile aduse de populația unei comunități, fond ce poate fi accesat în momentul apariției unor daune, persoanele prejudiciate fiind sprijinite astfel pentru a-și putea acoperi pagubele din acest fond;
  • Asigurarea, ca și instrument de protecție, a apărut având la bază tot o formă de contribuție, dar care în acest caz presupune implicarea mult mai multor persoane și nu doar a unei simple comunități.

În oricare din cele două variante, oamenii au conștientizat posibilitatea producerii unor evenimente, precum și necesitatea de a face față consecințelor acestora.